fredag 2. november 2012

En Facebook-tabbe med store konsekvenser


Etter noen raske søk etter tabber i sosiale medier kom jeg over et innlegg på Cecilie Staudes blogg. Hun skriver blant annet om en hendelse fra 2011 der Odd Beston, første vararepresentant for Frp i kommunestyret i Hurum, tabbet seg skikkelig ut på Facebook. Hendelsen skjedde i forbindelse med voldtektsbølgen som herjet i Oslo i fjor. 6 november 2011 la Beston ut følgende statusoppdatering på sin private Facebook-profil:

«Kan IKKe forstå at det er noe problem å bli kvitt alle voldtektene i Oslo og NORGE... Det er jo bare å stoppe alle ved Norges grense og sende alle apekattene tilbake til afrika der de kan dyrke si JÆVLA fine kultur (som noen presterer å si). Det værste er jo at det finnes kvinner i Norge som syntes apekatter fra Afrika er såååååååå fine».

Som en oppfølgingskommentar til sin egen statusoppdatering skrev han under en halvtime senere:

«hehe sletter den nå ellers kommer vell helekopteret».

Den siste kommentaren tyder på at Beston selv skjønte at utsagnet var dumt og kunne bli plukket opp og få konsekvenser. Etter en drøy halvtime hadde han slettet innlegget, men lokalavisa Drammens Tidene hadde allerede snappet opp dette og sikret seg et skjermskudd av innlegget. Skjermskuddet florerte på flere nettaviser og saken vakte oppsikt i media. Odd Beston gikk senere ut i media for å unnskylde seg og forklare at han ikke er rasist. Han uttalte selv i samme artikkel fra Røyken og Hurum Avis at ”jeg er vel ferdig i politikken etter dette”. Medpolitikere og valgforskere tok saken på alvor og mente at han ikke kunne ha noen politisk karriere etter dette.

Dette er et typisk eksempel på at folk handler før de tenker. Facebook er en uformell kanal der man ofte får oppleve medbrukernes frustrasjon over det ene og det andre. Det man bør tenke på er at ytringer på Facebook i bunn og grunn må betraktes som offentlige, noe Odd Beston antageligvis ikke gjorde. Selv om han postet denne stautsoppdateringen på sin egen private profil vil utsagnet fortsatt kobles til hele FrP og Beston selv som politiker. Hendelsen var med på å skade omdømmet til FrP, en konsekvens Beston neppe tenkte over i det han kom med utblåsingen på Facebook.

Den som ønsker kan lese mer om saken her:

2 kommentarer:

  1. Dette var et godt eksempel på å ikke tenke før man skriver. Minner meg om en lignende sak: http://www.dagbladet.no/2012/06/21/nyheter/frp/politikk/strom_erichsen/22231213/

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk, Ida Kari. Syns jeg ser et mønster med politikere som blir litt vel ivrige noen ganger, og glemmer at de f.eks. på Facebook er i all offentlighet...

      Slett